Dark chocolate and pear tartlets

Fall is come.And that means to me: scarves, warm colors and lots of sweets!
These tarts are my interpretation of a pastry that I ate, a couple of weeks ago, in Bellagio, on Lake Como.

L’autunno è arrivato.
E questo per me significa: sciarpe, i colori caldi della terra e un sacco di pasticcini!
Queste tartellette sono una mia rivisitazione di un pasticcino che ho mangiato un paio di settimane fa a Bellagio sul lago di Como.

Ingredients pastry-pasta frolla:

  • 150gr butter-burro
  • 300gr flour-farina
  • 130gr sugar-zucchero
  • 3 eggs
  • 30gr cocoa-cacao

Ingredients pears cream-crema di pere:

  • 4 pears-pere
  • 3 tbsp of sugar-cucchiai da cucina di zucchero
  • 1 tbsp of brandy-cucchiaio di grappa

Ingredients of chocolate cream:

  • 100gr of dark chocolate-cioccolato fondente
  • 100gr of whipping cream-panna da montare

HOW TO:

Pastry: mix all the ingredients in the food processor, hand kneading it for a few minutes and place in the refrigerator 2/3 hour or in the freezer for 30′.
I prepared the dough in the evening for use it the next morning, in this way it will be more tasty.

Pasta frolla: incorpora tutti gli ingredienti nel mixer e poi lavora a mano per un paio di minuti, metti tutto in frigo per 2/3 ore oppure in freezer per 30 minuti.
Io ho preparato l’impasto la sera per usarlo il giorno successivo, in questo modo viene più buono.

Pears cream: peal and cut the pears in small pieces, than cook it with a low flame, add sugar and brandy, than cook it again for 10’/15′ (until the cream is no longer acidic).

Crema di pere: pela e taglia le pere, cuoci a fuoco lento, aggiungi zucchero e grappa, continua a cuocere per 10/15 minuti finché la crema perde l’acidità.

Chocolate cream: break chololate into small pieces, put it in a bowl with the whipping cream and cook in the microwave at 400 w for few minutes until the chocolate it’s melted, than stir it.

Crema di cioccolato: spezzetta il cioccolato, mettilo in una ciotola, aggiungi la panna, cuoci in microonde a 400 w per un paio di minuti, finché il cioccolato non si è sciolto, quindi mescola il tutto.

Proceed as described.

Procedi come descritto.

Tips:

  • if the dough becomes too soft while the kneading, place it back in frezzer for ten minutes
  • you can use the chocolate cream warm for a soft effect, or cold like a frosting
  • is possible to replace the pear cream with and other chocolate cream or walnuts or other fruit cream, like banas or raspberries

Consigli:

  • se l’impasto diventa troppo mollo mentre lo lavori riponilo in freezer per una decina di minuti
  • la crema al cioccolato può essere usata tiepida per un effetto morbido oppure fredda da frigo come un frosting da cupcake
  • si può sostituire la crema di pere con una crema diversa al cioccolato oppure con noci o altra frutta, come banane o lamponi.
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2 thoughts on “Dark chocolate and pear tartlets

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